Liv leder Norges råeste programkomité!
  • Nå stakes kursen ut for Kongsberg Agenda 2025 Liv Dingsør - Leder programkomitéen

    Nå stakes kursen ut for Kongsberg Agenda 2025

    Programkomiteens oppgave er ikke liten. Komiteen skal sette hovedretningen for festivalen, til inspirasjon og motivasjon, og kanskje også provokasjon.

    Liv Dingsør, CEO i Digital Norway, mener det er en ære og et stort ansvar å lede programkomitéen for tredje år på rad. Målet er å skape et program som inspirerer, utfordrer, og leder til handling.

    Flere hundre programposter blir gjennomført under teknologifestivalen. De fleste av disse blir organisert av det mangfoldet av selskaper og organisasjoner som deltar på festivalen. Men ikke alle! Nytt av året er at også programkomiteen vil være ansvarlig for et utvalg programposter – på flere av Kongsberg Agendas konseptscener.

    Her er det bare å følge med. Hovedretningen blir annonsert 15. november.

- Teknologi former fremtiden

Kongsberg Agenda tok en prat med komitelederen som nettopp har satt i gang arbeidet med de øvrige komitémedlemmene.

«Hvordan har det vært å være leder av programkomiteen så langt?»

- Å få være med på å lede dette arbeidet har vært både meningsfylt og veldig gøy – og heldigvis har jeg vært omringet av de klokeste hodene underveis! Kongsberg Agenda er en unik arena. Den bringer sammen teknologi og industri på en måte som skaper reelle forandringer, hvor ideer kan formes til konkrete handlinger og nye samarbeid. Å oppleve Kongsberg by som en smeltedigel av så mange engasjerte mennesker, både fra næringslivet, akademia, offentlig sektor og forskningsmiljøer, har virkelig styrket min tro på at teknologi er en helt avgjørende motor for positiv samfunnsendring.

«Hvorfor vil du være med videre i denne rollen?»

- Det er kanskje rett og slett blitt litt avhengighetsskapende å være midt i smørøyet når teknologi og samfunn møtes? Kongsberg Agenda er rett og slett et levende laboratorium for gode ideer - hvem vil ikke være en del av det! Det er også så mye som skjer i teknologiens forunderlige verden akkurat nå. Vi har en unik mulighet til å gjøre noe virkelig betydningsfullt, og. jeg ser fremdeles et enormt potensial i å utvikle denne arenaen videre.

«Hvorfor er det så viktig å fortsatt jobbe for at teknologi skal være en del av verdiskapingsdiskusjonen fremover?»

- Vi lever i en tid hvor teknologi er uatskillelig fra verdiskaping. Både statsministeren og digitaliseringsministeren uttalte nylig, ved fremleggelsen av Norges nye digitaliseringsstrategi, at Norge skal bli verdens mest digitaliserte land innen 2030. Samtidig er hovedbudskapene i rapporter som den fra Mario Draghi overveldende – andre land investerer massivt i forskning og innovasjon, og Europa faller bak USA og Kina i økende tempo. Indikatorer hvor Norge har mest tilbakegang siden 2017 er FoU-aktivitet både i offentlig sektor og næringslivet. Regjeringen har en uttalt ambisjon om å satse på digitalisering, kompetanse og næringsutvikling, men når vi følger midler over statsbudsjettet for 2025 er det ingen tvil om at offentlig og privat kapital må stå sammen og at vi må finne hverandre i helt nye partnerskap på tvers av sektorer skal vi klare å tette innovasjonsgapet. Kongsberg Agenda har etablert seg som en av de viktigste plattformene i Norge for å styrke denne koblingen mellom teknologi og verdi – og tilrettelegge for dialog mellom ulike aktører som er selve katalysatoren for nytenkning. Det som før var ren industriell produksjon, er nå et økosystem av innovasjon, digitalisering og kunnskapsutvikling. Teknologi gir oss muligheten til å møte globale utfordringer, som klimaforandringer og sosial ulikhet, med løsninger som både er effektive og inkluderende. Så må programkomitéen også sikre at vi bredder diskusjonene, og løfter debatter knyttet til utviklingen av fysisk digital infrastruktur, nødvendigheten av norske språkmodeller, kvanteteknologi, cybersikkerhet, kunstig intelligens i alle fasonger, behov for tungregningskapasitet og en rekke tilstøtende og spennende temaer knyttet til effektiv bruk av data og teknologi i industri og næringsliv.

«Ambisjoner for årets programarbeid?»

- Min ambisjon for årets program er å videreutvikle det strategiske fokuset på teknologiens avgjørende rolle for innovasjon, vekst og verdiskaping. Vi skal skape enda sterkere forbindelser mellom ulike aktører som kan og bør drive frem innovasjon og praktiske løsninger på de virkelige store samfunnsutfordringene i fellesskap. Og vi skal være enda tøffere når det gjelder å løfte frem de vanskelige dilemmaene, jobbe mer målrettet med å hurtigmodne flere gjennom å by på kunnskap, og flytte nivået på samfunnsdebatten over i en mer praktisk og handlingsfokusert retning med tydelige eierskap til løsninger.

- Vi skal sørge for at diskusjonene er enda mer relevante, og at de gir folk lyst til å handle. Kanskje vi til og med får noen til å si: "Jeg har aldri vært så gira på en diskusjon om sensorteknologi før!" Det hadde vært noe!

- Spesielt håper jeg vi vil kunne vise frem enda flere konkrete eksempler på hvordan teknologi er helt avgjørende for en bærekraftig utvikling innen en rekke bransjer, som energi, prosessindustri og helse. Også håper jeg vi klarer å engasjere enda flere aktører til å ta del i diskusjonene – jeg har fremdeles mange på min blokk som jeg vet vil ha stor glede og nytte av å delta på Kongsberg Agenda.

- Jeg er jo også så heldig at jeg har med meg en enestående gjeng i årets programkomite. Sammen sitter denne komiteen på en unik forståelse og innsikt i både praktiske og samfunnsmessige konsekvenser av koblingen mellom teknologi, innovasjon, industri og politikk – og bringer med seg erfaringer og kompetanse knyttet til viktige områder bærekraft, menneske-maskin, internasjonale perspektiver, digital infrastruktur, cybersikkerhet, kompetanse, forskning ledelse og mye mer! Nå bretter vi opp ermene med mål om å skape et program som inspirerer, utfordrer, og leder til handling. Og som fortsetter å være så åpent, inkluderende og full av energi som det har vært så langt!

- Norges råeste programkomité!

  • Liv Dingsør - leder programkomitéen og CEO Digital Norway

    Liv Dingsør - leder programkomitéen og CEO Digital Norway

    Liv Dingsør er administrerende direktør i non-profit organisasjonen DigitalNorway, som jobber med å få fart på digitaliseringen av Norge. Hun har hatt lederstillinger i DNB, Aker ASA, FSN Capital/Pm Retail, Nordic Innovation Group og Inviso. Hun er styreleder i Inventas og styremedlem i Innovasjon Norge. Hun er utdannet siviløkonom ved NHH. Dingsør har deltatt i en rekke offentlige råd og utvalg knyttet til dataøkonomien. Hun brenner for kraften i data og teknologi for bredden av næringslivet, og for økt offentlig-privat samarbeid.

  • Lilian Røstad - Simula Research Laboratory AS

    Lilian Røstad - Simula Research Laboratory AS

    Lillian Røstad er administrerende direktør for Simula Research Laboratory AS. Simula er eid av staten ved Kunnskapsdepartementet og har som oppdrag å bidra til fremragende forskning, utdanning og innovasjon innen digitale teknologier. Lillian er utdannet sivilingeniør og har en doktorgrad fra NTNU innen cybersikkerhet.
    Hun har bakgrunn som leder i konsulentbransjen i mange år, og har også lang erfaring fra offentlig sektor og store digitaliseringsprosjekter.

  • Camilla Tepfers - InFuture Camilla Tepfers

    Camilla Tepfers - InFuture

    Camilla AC Tepfers har mer enn 25 års erfaring med fremtidsstudier og strategiutvikling, forretningsutvikling og innovasjon, samt digitalisering. Hun har styreerfaring fra en rekke ulike bransjer herunder finans, eiendom, media, teknologi, reiseliv og forskning. Hun har også skrevet flere bøker som er tatt inn i pensum ved norske universitet og høyskoler.

  • Paul Chaffey - Halogen Paul Chaffey - Halogen

    Paul Chaffey - Halogen

    Paul Chaffey er spesialrådgiver i Halogen AS, et norsk design og innovasjonsselskap. Halogen benytter systemdesign, tjenestedesign, design av sikkerhetskritiske systemer og innholdsdesign i prosjekter i både privat og offentlig sektor. Paul deltok i etableringen av Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, og ledet organisasjonen fra 2001 til 2013. Han var statssekretær i hele perioden Solberg-regjeringen satt 2013-21 i det daværende Kommunal- og moderniseringsdepartementet og jobbet blant annet med offentlig-privat innovasjon, tverrsektorielle floker, digitaliseringspolitikk, datadeling, ekom, personvern, strukturreformer og sammenhengende tjenester i offentlig sektor.

  • Vincent Fleischer - SINTEF Vincent Fleischer - Sintef

    Vincent Fleischer - SINTEF

    Vincent Fleischer har ansvar for strategi- og kommunikasjonsarbeidet i SINTEF. Han leder også arbeidet med å samle erfaringer fra bruk av offentlige virkemidler for forskning og innovasjon, og gi myndighetene råd om framtidig politikkutforming basert på dette. Fleischer har bred erfaring fra strategiarbeid blant annet i Innovasjon Norge og Boston Consulting Group. Han har også omfattende erfaring fra politikkutforming både i Næringsdepartementet og Kommunaldepartementet. Fleischer har en MBa, Norges Handelshøyskole, NHH, Bergen, og Cand.polit. Økonomisk geografi, Universitetet i Oslo.

  • Harald Solberg - Norsk Industri

    Harald Solberg - Norsk Industri

    Harald Solberg har en solid karriere som politiker og leder i norsk organisasjons- og næringsliv. Han har vært vararepresentant på Stortinget for Vestfold KrF, rådgiver ved Statsministerens kontor og statssekretær i Finansdepartementet. Etter regjeringsskiftet i 2005, var Solberg viseadministrerende direktør i Mentor Media og senere administrerende direktør i Dagsavisen. Han kom til Rederiforbundet i 2011 som direktør for næringspolitikk og kommunikasjon, ledet Det kongelige sekretariatet ved Det kongelige hoff fra 2016 til 2017, før han ble administrerende direktør Rederiforbundet i januar 2018. Begynte i Norsk Industri april 2024.

  • Stine Bjønnstu Holthe - Bulk Infrastructure

    Stine Bjønnstu Holthe - Bulk Infrastructure

    Stine Bjønnstu Holthe er leder for bærekraft i Bulk Infrastructure. Hun jobber aktivt for å utvikle bærekraftige løsninger for infrastruktur som muliggjør det digitale samfunnet. Hun har en mastergrad i Bygg- og miljøteknikk fra NTNU og har bred erfaring innen prosjektledelse og tverrfaglig problemløsning. Stine er nysgjerrig på alle mulighetene teknologi gir oss, og ønsker å bidra til at Norge klarer å skape ny industri basert på disse.

  • Birger Steen - Nordic Semiconductor Birger Steen - Nordic Semiconductor

    Birger Steen - Nordic Semiconductor

    Styreleder i Nordic Semiconductor siden 2018 og styremedlem siden 2017. I løpet av de siste 30 årene har Birger Steen hatt både utøvende og ikke-utøvende lederroller i teknologisektoren, inkludert som administrerende direktør i Parallels, Inc. (2010-2016), visepresident i Microsoft Corp. (2002-2010), administrerende direktør i Freyr Battery (2023-2024), administrerende direktør i Scandinavia Online AB (2000-2002), tematisk partner i Summa Equity AB (2019-2023), visepresident i Schibsted ASA (1997-2000), og konsulent i McKinsey & Company (1993-1997). Han har en sivilingeniørgrad fra Norges tekniske høgskole, en MBA fra INSEAD, og er utdannet ved Forsvarets Etterretninghøgskole i Oslo. Birger har også hatt ikke-utøvende stillinger i Pagero AB (styreleder), Nordea Bank Abp (leder av driftskomiteen), Schibsted ASA, Cognite AS og PragmatIC Semiconductor Ltd.

  • Anne Cecilie Lund-Andersen - Programleder Kongsberg Agenda Anne Cecilie Lund-Andersen - Programleder Kongsberg Agenda

    Anne Cecilie Lund-Andersen - Programleder Kongsberg Agenda

    Anne Cecilie Lund-Andersen er programleder for Kongsberg Agenda og prosjektgruppens representant i hovedprogramkomiteen. Hun er utdannet journalist og statsviter, og har jobbet med journalistikk, kommunikasjon og samfunnskontakt i hele sin karriere. Lund-Andersen har tidligere hatt stillinger knyttet til kommunikasjons- og informasjonsledelse i Nærings- og handelsdepartementet, Hovedorganisasjonen Virke, Aker Solutions og Kongsberg Gruppen. Hun har også bakgrunn som seniorrådgiver i kommunikasjonsbyrået Kruse Larsen, og som journalist i Oppland Arbeiderblad, Dagens Næringsliv og Aftenposten.