• Krigens folkerett og ny teknologi
  • Krigens folkerett og ny teknologi
Sted: Quality Hotel Grand Kongsberg Arr: Røde Kors Kongsberg
  • torsdag - 20. Juni 14:00 - 15:00
  • Rullestoltilpasset lokale
  • Rullestoltilpasset WC
Tilbake til programmet

Autonome våpen, som selv bestemmer når og hvordan de skal ta liv, reiser en rekke komplekse utfordringer.

Et grunnleggende spørsmål i et globalt sikkerhetsperspektiv er om fjernkontrollerbar maktbruk gjør det enklere å utøve væpnet makt og at vi derfor risikerer flere konflikter som også kan eskalere i størrelse og med en hastighet mennesker ikke klarer å følge med på.

I et operasjonelt perspektiv er det et grunnleggende spørsmål om hvor trygge vi kan være på autonome våpen når de opererer delvis uten menneskelig kontroll. Vil vi kunne risikere at de blir en trussel mot egne innbyggere og egne væpnede styrker? Vil autonome våpen medføre at vi har bedre eller dårligere forutsetninger for å overholde regler i krig og beskytte sivile og soldater som ikke lenger strider?

Autonome våpen rokker også ved den militære kommandokjeden som er helt sentral for å sikre respekt for krigens regler, og straffeansvar ved eventuelle brudd på disse. Vil det være en krigsforbrytelse hvis autonome våpen ikke klarer å skille mellom sivile og militære mål i et angrep? Og hvem har eventuelt ansvaret dersom autonome våpen feilaktig angriper sivile i stedet for lovlige mål? Brukeren? Eller produsenten?

Dette er noen av de mange spørsmål som fortjener diskusjon, nøye vurdering og svar slik at menneskeheten sikrer at vi balanserer sikkerhet, ansvar og etikk, før utviklingen og bruken har kommet så langt at det i praksis ikke lenger lar seg regulere.

Røde Kors inviterer til en panelsamtale som skal belyse disse spørsmålene fra ulike ståsted (faglig, juridisk, diplomatisk, etisk og industriell). Temaet er høyest aktuelt og har blitt diskutert i diplomatiske fora lenge, og FNs Generalsekretær skal snart komme med en rapport på autonome våpensystemer.

Åpningsinnlegg: Siri Hatlen, President, Norges Røde Kors.

Paneldeltagere: Eivind Vad Petersson, statssekretær UD, Cecilie Hellestveit, folkerettsekspert; Rikke A. Seehuus, Forsvarets Forskningsinstitutt; Ronny Lie, Kongsberg Gruppen.

Panelet vil bli ledet av Tobias Köhler, spesialrådgiver, Norges Røde Kors.