-
Skal vise hvordan man skaper verdi av teknologi
Vi lever i en tid hvor teknologi er uatskillelig fra verdiskaping. I en verden preget av raske teknologiske fremskritt, økt geopolitisk usikkerhet og en global kamp om ressurser, står Norge overfor store utfordringer, men også store muligheter.
Stormakter som USA og Kina rivaliserer om å vinne teknologikappløpet. Cybertrusler, kunstig intelligens og avanserte våpensystemer er en del av dette bildet. I midten utfordres europeisk konkurransekraft – og derfor også Norges.
– Når verden beveger seg raskt, har vi ikke råd til å stå stille, sier leder av programkomiteen, Liv Dingsør.
– På Kongsberg Agenda skal vi vise hvordan teknologi skaper verdi – for Norge og norsk næringsliv, men også for en verden hvor vi må stå på riktig side av historien.
Les hele hovedretningen for Kongsberg Agenda 2025 her
-
Verdi handler også om sikkerhet
Teknologifestivalen Kongsberg Agenda arrangeres for fjerde gang i juni 2025. Denne gangen med teknologi som verdi som hovedtema.
Hvilke forutsetninger må på plass for å skape mer verdi av teknologi på tvers av industrier? Hvilke faktorer påvirker norsk konkurransekraft? Hva er vi gode på – og hvor må vi bli bedre?
– Dette er spørsmål som er viktigere enn noen gang, sier Dingsør.
Hun trekker frem hvordan Kina og USA drar fra Europa når det kommer til forskning og innovasjon. Samtidig må vi ruste oss for en verden der teknologisk suverenitet blir avgjørende.
– Konsekvensene av ikke å henge med vil være enorme. Det er ikke bare et økonomisk spørsmål. Det er også et sikkerhetsspørsmål, slår hun fast.
NATO peker på en økende trend hvor teknologi utviklet i det sivile samfunnet påvirker en rekke lands angreps- og forsvarsevne. Dette er teknologi det er vanskelig å kontrollere spredningen av, noe som skaper en rekke dilemmaer.
- Et sterkt samfunn er det beste forsvar, hører vi ofte nå. Et godt samarbeid mellom store og små bedrifter, offentlige virksomheter og forskningsmiljøer i fredstid øker vår samlede forsvarsevne i krisetid. Her er Norge et foregangsland, og dette er noe vi bør være stolte av, og vise frem på Kongsberg Agenda, sier Vincent Fleischer, strategidirektør i SINTEF og medlem av programkomiteen.
-
Pågår en «kald tech-krig»?
Når man snakker om verdi, rommer begrepet mer enn bare rene kroner og øre.
Det handler også om evnen til å påvirke retningen teknologien utvikler seg i – og at denne stemmer overens med norske verdier som tillit, rettferdighet og åpenhet.
– I dag er det i all hovedsak etablerte maktaktører og kapitalkrefter, både nasjoner og selskaper, som setter premissene for den teknologiske utviklingen – og med det også selve samfunnsutviklingen, sier Birger Steen, styreleder i Nordic Semiconductor, og medlem av programkomiteen til Kongsberg Agenda.
The New York Times kaller denne maktkampen for en slags «kald tech-krig». På 60-tallet handlet det om å komme først til månen. I dag knives det om gjennombrudd innen kunstig intelligens, mikrobrikker, kvanteteknologi – og mer.
– Vi må være forberedt på en verden der kontroll over teknologi, data og verdikjeder bare blir viktigere, sier han.
– For å beskytte våre åpne samfunn må vi bygge sterke strategiske allianser, styrke samarbeidet mellom industri, forskningsmiljøer og myndigheter og utvikle kompetanse som kan sikre vår konkurranseevne i et stadig mer komplekst og utfordrende globalt landskap.
-
KI i en smeltehall kutter kostnader og klimagasser
På Kongsberg Agenda samles deltakere på tvers av ulike bransjer og industrier fra både offentlig og privat sektor. En viktig del av arrangementet handler om å vise frem konkrete løsninger og teknologisk innovasjon.
– Vi skal hylle bedriftenes innsats og vise hvordan modige ledere og dedikerte fagfolk får ting til å skje, sier Dingsør.
Hun forteller at deltakere skal få presentert inspirerende eksempler på teknologi som skaper verdi. Som hvordan kunstig intelligens i en smeltehall kan kutte kostnader og klimagasser. Og at norske mikrobrikker, som selv ikke Taiwan klarer å lage, fanger data til algoritmer som styrer prosesser i norske bedrifter.
– Kanskje vil vi se hvordan vi bruker KI til å tilpasse vindmøllenes hastighet til ørnen som flyr forbi, og hvordan skip og havner akkurat nå bygges for å realisere autonome transportløsninger, som går døgnet rundt, uten folk, uten utslipp, sier hun.
Ønsker du å være en del av programmet til Kongsberg Agenda 2025? Les mer om det her.
-
Teknologisk forestillingsevne som konkurransefortrinn
Camilla Tepfers er gründer, foredragsholder og en etablert skikkelse innen norsk teknologiutvikling – i tillegg til å være en del av Kongsberg Agendas programkomité.
Hun mener det er nødvendig å ta tak i Europas produktivitetsgap til USA.
– For tolv år siden var EUs økonomi større enn USAs. Nå er den 33 prosent mindre. Teknologi er den viktigste årsaken til dette gapet, sier hun.
Hun sier at rammevilkår og regelverk er nødvendige forutsetninger for innovasjon. Men kanskje vel så viktig er egenskapen hun kaller for teknologisk forestillingsevne.
– Vi må kunne forestille oss hvilke muligheter som teknologi skaper, hvilke negative konsekvenser det kan gi og hvordan vi fremmer det første og demmer opp mot det siste. Derfor er teknologisk forestillingsevne strategisk lederkompetanse, sier hun.
-
«Hvorfor skjer det ingenting?»
Verken det offentlige eller det private sitter på alle svarene. Men mye skjer når aktører på tvers av roller, sektorer og industrier møtes, samarbeider og trekker i samme retning, mener Dingsør.
– Vi skal overbevise norske politikere om at kraftfulle nasjonale satsinger på konkurransefaktorer som kapital, forskning, innovasjon, konkurransepolitikk og kompetanse, er avgjørende for at næringslivet kan fortsette å være en katalysator for innovasjon, også i offentlig sektor.
I usikre tider blir offentlig satsing på teknologiutvikling og infrastruktur spesielt viktig. Den nye digitaliseringsstrategien slår fast at Norge skal bli verdens mest digitaliserte land.
– Men skal vi lykkes med dette, må vi forstå at når verden er i omstilling, må vi ta valg raskere enn før. Næringslivet kan ikke vente på neste rapport eller offentlige utvalg for anbefalinger, sier Paul Chaffey, spesialrådgiver i Halogen med mange år i politikken bak seg, og også medlem av programkomiteen.
På Kongsberg Agenda er programkomiteen opptatt av å synliggjøre handlingsrommet bedrifter og offentlige aktører har – uansett hva myndighetene driver med.
– Politiske beslutninger tar tid, og det er viktig med respekt for kompleksitet. Men vi kan ikke bare unnskylde oss med det. På Kongsberg Agenda skal vi også jakte svar på det vi litt for ofte stusser på når vi observerer politikken i møte med teknologien: «Hvorfor skjer det ingenting?», sier Chaffey.
-
Mål om å inspirere til handling
Programkomiteen ønsker nå å motivere flest mulig til å begynne planlegging av egne programposter på Kongsberg Agenda. Det har vært spennende å utvikle en retning som både skaper rom for å løfte de viktigste teknologidilemmaene i vår tid, samtidig som scenene skal fylles med aktører som skaper verdi og positiv endring med teknologi akkurat nå.
Gjennom diskusjonene i programkomiteens arbeid har det blitt tydelig at Kongsberg Agenda skal bli enda tøffere når det gjelder å løfte frem de vanskelige dilemmaene, hurtigmodne vår teknologiske forestillingsevne gjennom å by på kunnskap og eksempler, og flytte nivået på samfunnsdebatten over i en mer praktisk og handlingsorientert retning med tydelige eierskap til løsninger.
– Kongsberg Agenda er et levende laboratorium for gode ideer og arenaen for de krevende samtalene, med glimt i øyet. Og alltid med blikket på teknologi for verdi, avslutter Dingsør.