Hovedretningen for 2025 er klar!
  • Teknologi som verdi – Norge som teknologipartner i en urolig verden

    Teknologi som verdi – Norge som teknologipartner i en urolig verden

    I en verden preget av raske teknologiske fremskritt, økt geopolitisk usikkerhet og en global kamp om ressurser, står Norge ovenfor store utfordringer, men også store muligheter. På Kongsberg Agenda skal vi vise hvordan teknologi skaper verdi – for Norge og norsk næringsliv, men også for en verden hvor vi må stå på riktig side av historien.

    Økende tollbarrierer, proteksjonisme og nasjonal autonomi understreker behovet for økt kontroll over datasikkerhet og verdikjeder. Norge og de nordiske landene må ruste seg for en verden der teknologisk suverenitet er avgjørende. Den globale rivaliseringen mellom stormakter som USA og Kina utvikler seg til en slags «kald krig 2.0», der cybertrusler, kunstig intelligens og avanserte våpensystemer er sentrale områder. For å beskytte våre åpne samfunn, må vi bygge strategiske allianser, styrke samarbeidet mellom industri og myndigheter og utvikle kompetanse som sikrer vår konkurranseevne i et stadig mer komplekst og utfordrende globalt landskap.

    Tillitskapitalen er fortsatt et norsk konkurransefortrinn, og eksemplene er mange på at norske bedrifter og forskningsmiljøer lykkes med årets hovedtema: å skape verdi av teknologi.

  • Når utfordringer blir muligheter – Norge som moralsk kompass i teknologiutviklingen

    Når utfordringer blir muligheter – Norge som moralsk kompass i teknologiutviklingen

    Fremvoksende teknologier som kunstig intelligens krever store investeringer og vil påvirke både samfunnets sikkerhet og produktivitet. Vi må proaktivt forme hvordan teknologien brukes, enten det gjelder digital sikkerhet, bærekraftig produksjon eller effektiv bruk av arbeidskraften vi har. Det er et hårfint skille mellom teknologi vi omfavner, og teknologi vi advarer mot.

    USA og Kina drar fra Europa på forsknings- og innovasjonsfeltet. Regjeringen understreker at Norge skal være i front på etisk og trygg bruk av kunstig intelligens. Samtidig bør vi styrke evnen til å møte hybride trusler og bidra til internasjonal sikkerhet. Norske aktører innen politikk, forskning og næringsliv må gripe muligheten til å utvikle og ta i bruk banebrytende teknologier for å styrke konkurranseevnen og påvirke samfunnsutviklingen. Med behov for økt produktivitet i offentlig sektor må vi løse komplekse utfordringer på tvers av sektorer. Næringslivet spiller en viktig rolle som innovasjonsdriver, spesielt innen grønn omstilling, fornybar energi og samfunnssikkerhet. Dette blir sentrale temaer på Kongsberg Agenda 2025.

  • Vi må digitalisere for et nytt samfunn - teknologisk forestillingsevne som konkurransefortrinn

    Vi må digitalisere for et nytt samfunn - teknologisk forestillingsevne som konkurransefortrinn

    Verden, også for Norge, er mer kompleks enn noen gang. Vi må hele tiden revurdere våre perspektiver på den globale situasjonen. Teknologi i samspill med mennesker og nasjoner vil forme samfunnet på godt og vondt – og på måter som ikke alltid er åpenbare. Sunn teknologisk forestillingsevne innebærer å se mulighetene ny teknologi gir, og samtidig forutse utfordringene som følger med teknologiske fremskritt. Tiden vi lever i krever mot, handlekraft og felles ansvar.

    Den teknologiske forestillingsevnen for Norge bygges gjennom konkrete diskusjoner, praktiske eksempler og bevis. På Kongsberg Agenda vil vi fokusere mer på hva som er innenfor vår kontroll enn utenfor. Vi vil utfordre oss selv til å tenke smart, handle raskt og samarbeide effektivt.

    På Kongsberg Agenda skal vi vise hvordan teknologi skaper verdi for bedrifter, lokalsamfunn og Norge, men også for verden.

  • Hovedretningen skal inspirere, utfordre og lede til handling

    Hovedretningen skal inspirere, utfordre og lede til handling

    Denne enestående gjengen som utgjør årets programkomité har brettet opp ermene og skapt en hovedretning som forhåpentligvis inspirerer, utfordrer og leder til handling. De sitter på en unik forståelse og innsikt i både praktiske og samfunnsmessige konsekvenser av koblingen mellom teknologi, innovasjon, industri og politikk. De bringer med erfaringer og kompetanse knyttet til mange viktige områder inn i dette arbeidet.

    Les mer om programkomitéen

Underretninger:

Teknologi som verdi – på lederens bord

Driverne som påvirker politikk, industri og næringsliv endres sjeldent radikalt fra år til år, men den teknologiske utviklingen skjer i en rivende fart. Når verden står i omstilling, blir beslutningshorisontene kortere.

Bedrifter må løpende tilpasse seg endringer i marked, teknologier, regelverk og maktforhold. Ledere i alle typer virksomheter må forstå teknologiske trender, beslutte investeringer og vurdere hva de skal utvikle selv eller hva som skal kjøpes i markedet. I usikre tider, øker betydningen av statens rolle for nødvendig teknologiutvikling og infrastruktur. Konsekvensene av å utsette beslutninger viser seg raskere enn før. Næringslivet kan ikke vente på neste rapport eller offentlige utvalg for anbefalinger. Men, næringslivets konkurransekraft påvirkes av politisk styrte konkurransefaktorer som kapitalmuligheter, skatter og avgifter, satsing på forskning og innovasjon, konkurransepolitikk og kompetansetilgang.

Geopolitisk usikkerhet skaper behov for fleksible strategier i verdikjedene, der bedrifter må tilpasse seg skiftende allianser blant partnere og leverandører. Europa ser nødvendigheten av å redusere avhengigheten av strategisk viktige varer og komponenter fra andre land utenfor kontinentet. Dette åpner muligheter for norsk industri, blant annet innen sensorteknologi. Energiomstillingen er omfattende. For å sikre fremtidig suksess må Europa lede an i utviklingen av fornybar energi og utnytte industrimulighetene i avkarbonisering og sirkulær økonomi. I Norge skal vi bruke grønn omstilling som en driver for en norsk industri som har mulighet til å bli globalt ledende. Digitalisering i alle deler av samfunn og næringsliv krever ny kompetanse, effektive reguleringer, datasikkerhet og digital infrastruktur. Bedriftene må kontinuerlig ta i bruk ny teknologi og oppfylle internasjonale krav. Norsk industri har allerede gjort store fremskritt med teknologiadopsjon, noe som gir unike muligheter til å styrke deres posisjon. Konkurransen om kompetanse er intens, både når det gjelder å tiltrekke seg talenter og å videreutvikle den kompetansen som allerede finnes. Mangel på folk, belyst med eksempelvis mangel på kvalifisert helsepersonell, viser hvor avgjørende det er for et lite land som Norge å effektivt bruke teknologi og næringslivets innovasjonskraft til å effektivisere og tilpasse ressursbruken. Disse driverne krever fremtidsrettet ledelse og politisk mot for at Norge og norsk næringsliv skal forbli konkurransedyktige.

Norske industribedrifters konkurransekraft bygger på høy teknologikompetanse og avanserte løsninger, skapt gjennom tett samarbeid mellom industri og forskningsmiljøer. På Kongsberg Agenda vil vi hylle bedriftenes innsats og vise hvordan modige ledere, dedikerte fagfolk og arbeidere sammen skaper verdi med teknologi – både i dag og for fremtiden.

Teknologi som verdi for Norge – gjennom samarbeid på tvers av landegrenser

Norge står midt i et globalt digitaliseringskappløp. Ulike målinger og internasjonale rangeringer av Norges posisjon i verden teller det som kan måles, men måler de det som teller? For et lite land som Norge er kanskje ikke mest alltid best. Det viktigste er å være strategisk, prioritere riktig og satse målrettet.

Flere muligheter, men rusk i maskineriet og hakk i plata på dataområdet

Digitaliseringsstrategien slår fast at vi skal være ledende innen verdiskaping basert på data og datadrevet forskning og innovasjon. Den fremhever behovet for en helhetlig teknologisk infrastruktur og interoperabilitet mellom systemer. Bruk av kunstig intelligens krever en robust datadelingspolitikk for samarbeid mellom offentlig og privat sektor og tydelig satsing på fysisk digital infrastruktur.

Til tross for mange år med en offentlig bevissthet om at Norge har verdensledende helsedata og registerdata, har vi ennå ikke sett mange eksempler på at disse dataene skaper verdi. Fragmenterte løsninger hindrer effektiv datadeling og forvaltning. Politisk vilje er avgjørende for å drive teknologiutvikling og bruk fremover. EU-reguleringer som Data Act og AI Act innføres raskere enn nasjonale prosesser og påvirker teknologiske og sikkerhetsmessige prioriteringer.

På Kongsberg Agenda går vi praktisk til verks og jakter konkrete eksempler på mekanismer og tiltak fra sektorer og industrier som gjør data tilgjengelig for verdiskaping. La oss utforske hvem som egentlig styrer og påvirker våre veivalg på dataområdet, og våge å tenke nytt for å løse dataflokene, slik at teknologi kan gi verdi.

Bro mellom teknologi og trygghet – behovet for sikre verdikjeder

Økt digitalisering har gjort samfunnssikkerhet og beredskap viktigere enn noen gang. Fiberkabler og skybaserte tjenester binder Norge til resten av verden, men utgjør også sårbare punkter. Det er nødvendig å styrke forståelsen av hvordan datasikkerhet og kritisk digital infrastruktur påvirker verdikjeder og samfunnets funksjon. Vi må avmystifisere den digitale verden, og vise hvordan data beveger seg via lys og fiberkabler, over land og under vann. Hva skjer hvis noe svikter - for enkeltpersonen, bedriften og landet? Hvem er ansvarlig for at alt er trygt, og hvem kan gjenopprette funksjoner om det går galt?

Europa understreker viktigheten av investeringer i forsvars- og sikkerhetssektoren i vid forstand med gode rammebetingelser for næringsliv som kan utnytte mulighetene som ligger der. Hvordan bygger vi bro mellom industri og myndigheter, hvor næringslivet bidrar mer til å sikre nasjonal kontroll og trygghet i møte med nye trusler? Hva med nye næringer? Med datasentre som fabrikker og fiberkabler som transportårer kan vi bli en globalt ledende eksportør av intelligens – kanskje verdens mest verdifulle produkt. Eller er noe helt annet vi skal satse mer på?

På Kongsberg Agenda skal vi ta inn over oss den digitale infrastrukturen sin rolle i samfunnet – for sikkerhet, effektivitet og innovasjon. Og vi skal identifisere hvor potensialet for å skape verdi fra teknologi er viktigst og størst.

Kompetanseparadokset i møte med en ny geopolitisk virkelighet

Når du tar i bruk kunstig intelligens er det ikke bare teknologien som er ny – hele økosystemet av prosesser, organisasjoner og menneskelig kompetanse må tilpasse seg. Over halvparten av norske bedrifter vet ikke hvilken kompetanse de vil trenge framover. Med en stadig raskere endringstakt og en geopolitisk situasjon som legger press på verdikjeder og datasikkerhet, er det vanskeligere å forutsi hvilke systemer og ferdigheter vi må investere i. Det er heller ingenting som tyder på at det blir enklere å skaffe denne kompetansen med det første. Derfor blir allianser og partnerskap stadig viktigere for å få rask tilgang til kompetanse man ikke har selv. Her beveger mange andre land seg raskere, åpnere og mer fleksibelt enn Norge.

For å sikre fremtidig konkurransekraft må Norge styrke samarbeidet mellom industri, forskning og utdanning – og tenke internasjonale samarbeid i større grad enn i dag. En kontinuerlig, strategisk kompetanseutvikling er nødvendig for å beholde dyktige arbeidere, tiltrekke nye talenter og dekke det økende behovet for digital kompetanse i alle sektorer. I tillegg må vi våge å tenke nytt om ansvarsfordelinger mellom offentlig og privat sektor for å holde tritt med lokale behov, samt internasjonale krav og forventninger.

På Kongsberg Agenda skal vi finne ut hvilke incentiver som trengs for å fremme kunnskapsutvikling og innovasjon, og om kunnskapssektoren er rigget for å hjelpe arbeidslivet med å skape reell verdi med teknologi – raskt nok.