-	De unge blir ikke inspirert av å se at det står «matte er viktig» på en plakat. De må se at det blir brukt.
 • Vil vise frem realfag

  Vil vise frem realfag

  - Jeg må si at det er et arrangement som virkelig har løftet seg fra første gangen og til i fjor, så jeg er veldig spent på hvordan det blir i år. Jeg opplever Kongsberg Agenda som veldig bra, og har hørt masse gode tilbakemeldinger fra andre som synes at det var mye godt innhold og en god rigg. Vi i Tekna skal selvfølgelig være partnere i år også, sier Haugsbø.

  Tekna organiserer medlemmer som har en mastergrad innen teknologi, realfag eller naturvitenskap, og har 106.000 medlemmer på landsbasis. Litt spesielt for året er at Tekna blir hele 150 år. Ved å være partner på Kongsberg Agenda, håper de å oppnå flere ting:

  - Vi vil vise frem realfag og at behovet for realfag er der. I tillegg vil vi vise frem Tekna og hva vi står for. Det er også viktig å presentere et næringsliv utenfor Oslo og de mer etablerte plassene. Vi er opptatt at vi klarer å få beslutningstakere, næringsliv og politikere til å sette søkelys på kompetansen vi trenger i industrien for å jobbe med det grønne- og det digitale skiftet, sier Haugsbø.

  Haugsbø håper at ved å være synlig under årets agenda, vil de få flere til å bli inspirert til å få større interesse for realfag, teknologi og naturvitenskapelig fag. Hun mener det i stor grad handler om å få vist frem de kule jobbene, og få en opplevelse av hva det faktisk dreier seg om.

  - De unge blir ikke så inspirert av å se at det står «matte er viktig» på en plakat. De må se det i bruk, og Kongsberg Agenda er en perfekt arena for det, sier Haugsbø.

 • Utfordringer fremover

  Utfordringer fremover

  Tekna-presidenten mener en av de største utfordringene for storsamfunnet fremover er at for få unge velger realfag.

  - Det er for få som velger det nå, og det blir stadig færre – så det ser ikke så lyst ut for fremtiden. Men det er utrolig viktig for å ivareta norske interesser, forteller Haugsbø. Hun viser til at mangel på fremtidig kompetanse kan utfordre sikkerheten på flere nivåer.

  - Dette handler om mye mer enn forsvar. Det handler om vann- og avløp, kraftforsyning og kritisk infrastruktur der kommunene har et særskilt ansvar for å sørge for at dette blir i ivaretatt. Dessverre er det flere kommuner som sliter med å få tak i folk med teknisk kompetanse, sier Haugsbø.

  Hun mener det er spesielt to ting som må gjøres i tiden fremover. For det første: Få flere barn og unge til å bli mer opptatt av realfag.

  - Alle trenger ikke en høyere grad, men vi trenger at flere har bedre forståelse og interesse for matte og naturfag for å møte behovene i fremtiden.

  For det andre: Få beslutningstakere til å forstå konsekvensene ved mangel på realfagskompetanse i tiden fremover. Både med tanke på utvikling, men også for å bevare det vi har.

 • –	Vi møttes på Kongsberg Agenda

  – Vi møttes på Kongsberg Agenda

  Det Haugsbø husker best fra de tidligere årene på Kongsberg Agenda, var at det var god stemning og at alle pratet mye sammen.

  – Til sammenligning med andre møteplasser så oppleves Kongsberg Agenda som mindre hast og rush. Det var mye folk i fjor, men fortsatt rolig nok til at man fikk muligheten til å prate sammen og treffe nye folk, sier hun og legger til at hun gleder seg til årets Agenda.

  - Jeg håper det blir gode arrangementer, at det kommer masse folk, og at flere finner hverandre. Det hadde vært gøy hvis noen som møttes på Kongsberg Agenda ender opp med å samarbeide videre - enten ved å starte et nytt selskap eller utvikle et produkt, avslutter Haugsbø.