Ishita Barua vil i sin innledning peke spesielt på områder der Norge har mye å lære av Finland. Barua er en norsk lege med doktorgrad i kunstig intelligens innen medisin fra Universitetet i Oslo og en prisbelønnet AI-forsker. Hun har forsket ved Harvard Medical School og er forfatter av boken "Kunstig intelligens redder liv - AI er legenes nye superkrefter". Hun er i dag techgründer og jobber som medisinsk direktør i Livv Health.
Fra Finland deltar Cristina Andersson. Hun vil i sin introduksjon belyse områder der Finland har fått et teknologisk forsprang, spesielt innenfor helsesektoren. Finland har lykkes med å etablere et nasjonalt system for digitale helsejournaler, de tiltrekker seg dyktige forskere og innovasjonsselskaper, og er blant de beste i verden til å ta i bruk ny teknologi for å løse samfunnets utfordringer. Cristina Andersson er entreprenør, teknologiekspert og konsulent med strategisk bruk av kunstig intelligens og robotikk i bedrifter og andre organisasjoner som sin spesialitet. Hun har vært rådgiver både for EU, nasjonale prosjekter i Finland og Nordisk ministerråds ekspertgruppe for etikk i kunstig intelligens.
I paneldebatten deltar Ishita Barua og Cristina Andersson sammen med Norway Health Tech og sentrale norske politikere. Gjennom samtalen vil de forsøke å se på hva Finland har gjort riktig som Norge kan lære av. Handler det om ulik satsing på forskning og utdanning eller omstillingsevne, struktur og beslutningsprosesser?
NB: Arrangementet foregår på engelsk.
Mindre endringer kan forekomme
Kobling til teknologi
God helseteknologi er helt essensielt for at vi kommer i mål med vår digitaliseringsstrategi. I Norge har vi ambisiøse mål, men vi ligger i praksis etter vårt naboland på enkelte områder.